Geceyarısı Filmleri

geceyarisi filmlerikaya özkaracalar

+1 Kitap                                                

mayıs 2007 / 519 sf.

doğu şenkoy

 

Ankara kaynaklı Geceyarısı Sineması dergisinin yaratıcılarından Kaya Özkaracalar’ın yazılarının derlemesinden oluşan bu kitap, hatırı sayılır bir toplama ulaşmakla kalmıyor; özellikle kitaba adını veren saatlere özgü tür ve alt-türler konusunda bilgilendirici bir kaynak olarak keyif veriyor.

 

Kendi içinde bölümlere ayrılan kitabın yönetmenlerden oyunculara, türlerden sansüre, Yeşilçam’dan Türk-İtalyan ortak yapımlarına ve çizgi film dünyasına uzanan geniş bir yelpazesi var. Onları yazarın Radikal gazetesinde yayınlanan yazıları izlemekte. Bu başlıklar altında Lucio FulciJean RollinKoji Wakamatsu ve Soledad Miranda gibi isimlerle veya Japon ve Türk-İtalyan sinemasının gün yüzüne çıkan filmleriyle karşılaşmak sinema arkeolojisine gönlünü kaptıran her okur için değerli olsa gerek.

 

Sinema dünyasının öteki etiketini taşıyan bu karanlık yüzüne duyulan sevgi açlığını açığa vuran bu okkalı kitabın sayfalarında hiç mi kusur yok derseniz, yanıtımız bedeni oranında var olur. Başından sonuna doğru gidecek olursak; İçindekiler bölümünde Avrupalı yönetmenler arasına bir Uzak Doğulu sızmış, Çizgi Film’in bir bölüm başlığı olduğu vurgulanmamış ve Radikal Film eleştirileri bölümünde bir film atlanmış. Jacques Tourneur imzalı Cat People (1942) filminin yönetmeni, anlatımdan dolayı Val Lewton olarak algılanmakta. Aynı isim, ilerleyen sayfalarda 1940’ların en ünlü korku film yönetmeni olarak gösteriliyor ancak Lewton bildiğimiz kadarıyla ününü yazar-yapımcı olarak kazanmış bir isim.

 

Bunların dışında, okuma zevkini bir hayli bozan hatalar var. Bazıları fotoğraf altı yazıları ile tarihlendirmelerin ve önemlice bir kısmı da anlatım bozukluklarının doğurduğu hatalar. Ama en can sıkıcı olanları sık tekrarlanan isim hataları. Bu tür hataların her on sayfada bir yapıldığını düşünürseniz sorunun önemi daha iyi kavranacaktır. Genel bir okuma ve düzeltinin yapılmadığı çok açık.

 

Kitabın ilgi alanının eşsiz bir çekicilik taşıması ikinci bir baskının yapılması olanağını doğurduğu için, geleceğe dönük bazı öneriler de getirilebilir. Yazıların yayınlandığı yayın organları ve tarihlerinin belirtilmesi, 2000’li yılların başında kesilen yazıların yeni tarihli yazılarla desteklenmesi ve en önemli eksik olarak gördüğümüz bir dizin eklenmesi kitabı çok daha önemli kılacaktır. Sinemanın karanlık yüzüne yapılan yolculuk öykülerini barındıran Geceyarısı Filmleri, bu özenin gösterilmesini hak eden bir yapıt.