Senaryo Yazımı - Sinema ve Televizyon İçin

senaryo yazimiwilliam miller

hayalbaz kitap                     

çev: yılmaz büyükerşen, nesrin esen, yalçın demir

2009 / 280 sf.

doğu şenkoy

 

Bazı çeviri yetersizliklerini, tümce sorunlarını ve anlatım bozukluklarını dikkate almam derseniz, senaryo üzerine en önemli ayrıntıları anlaşılır bir dille aktaran ve hatta fazlasını barındıran, görülmemiş çoklukta örnek barındıran bu kitabı mutlaka edinin. Edinmenin de bir riski var, eğer ki okuyup da halen senaryo konusunda kendinizi donanmış hissetmiyor veya ürettikleriniz senaryomsunun ötesine geçemiyorsa bilin ki size önerilebilecek başka bir kitap yok.

 

Senaryonun geliştirim aşamalarına uymasa da bilgiyi kurguladığınızda bütüncül bir senaryo bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Aslına bakarsanız, kitapta senaryo üzerine gerekli temel bilginin fazlası var: komedi, uyarlama ve kurmaca-dışı başlıklarında verilen daha ayrıksı senaryo bilgisi.

 

Miller’ın bakışının belki de en farklı yanı, formüler yapımın dışında kalan sinemaya olan ilgisinde samimi olması ve ona tanıdığı yaşam alanını önemsediğini gösteren bilgisi. Sadece filmler üzerinden verdiği örnekleri izleyenler bile film bilgisini bir hayli arttırabilir (örnekler eski tarihli filmler üzerinden verilmekte: kitabın baskı tarihi 1980) ve sinema bilgisinin ilk basamaklarını çıkabilir. Bu açıdan en önemlisi, filmi izlerken senaryosunu görebilme yetisini kazanabilmek.

 

Sinema tarihini 1980 yılıyla başlatanlar için açıklarını anlamaları ve kapatmaları için iyi bir neden.